Zdravlje
21.07.2022. 17:35
Beta / AP

SZO

Majmunske boginje: Razmatra se proglašenje globalne krize

svrab, boginje
Izvor: Shutterstock

Komitet za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije zaseda danas da ponovo razmotri da li je potrebno da se širenje majmunskih boginja u svetu proglasi globalnom krizom.

Afrički zvaničnici navode da epidemiju majmunskih boginja na svom kontinentu već tretiraju kao vanrednu situaciju.

Stručnjaci u drugim zemljama ocenjuju da blagi oblik bolesti u Evropi, SAD i šire čini proglašavanje globalne krize nepotrebnim. Britanski zvaničnici nedavno su umanjili procenu pretnje od majmunskih boginja, zbog odsustva teške bolesti.

Neki naučnici smatraju da bi velika razlika između bolesti u Africi i razvijenim zemljama samo otežala bilo kakvu koordinisanu reakciju.

Pojedini stručnjaci za javno zdravlje iz SAD ocenjuju da bi proglašavanje globalne vanredne situacije povećalo trku za vakcinama, uprkos tome što je u većini zemalja bolest blaga.

Trenutno u svetu ima gotovo 15.000 registrovanih slučajeva zaraze majmunskim boginjama. Dok su SAD, Velika Britanija, Kanada i druge zemlje nabavile milione doza vakcina, zemlje Afrike, gde je teži oblik bolesti usmrtio više od 70 osoba, to nisu mogle da učine. U razvijenim zemljama do sada nije bilo poznatih smrtnih slučajeva od majmunskih boginja.

Majmunske boginje već decenijama su endemska bolest u centralnoj i zapadnoj Africi, gde zaražene životinje povremeno prenesu bolest na ljude u ruralnim područjima. Pretpostavlja se da je širenje u Evropi, SAD i šire počelo polnim kontaktima na dve žurke, u Španiji i Belgiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Majmunske boginje - ukida se podela na endemske i neendemske zemlje
patolog, doktor, laboratorija

SZO

18.06.2022. 18:54

Majmunske boginje - ukida se podela na endemske i neendemske zemlje

Svetska zdravstvena organizacija ukinula je, u svojim statistikama o majmunskim boginjama, podelu na endemske i neendemske zemlje, da bi bolje "ujedinila" odgovor na virus.
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve