Život
12.06.2024. 07:05
R.E

Ana Frank

Život, dnevnici i stradanje jedne MLADE JUNAKINJE

Ana Frank
Izvor: Shutterstock

Na današnji dan pre 95 godine rođena je Ana Frank, jedna od najpoznatijih jevrejki koja je stradala tokom Holokausta za vreme nacističke okupacije tokom Drugog svetskog rata. Ostala je upamćena zahvaljujući dnevniku koji je pisala kada se zajedno sa porodicom skrivala od nacista.

Anin Dnevnik, pisan dve godine, detaljno opisuje vreme koje je njena porodica provela u bekstvu tokom nacističke okupacije Holandije.

Njena porodica preselila se u tajne prostorije u sklopu kompanije Aninog oca kako bi izbegla nacističko zarobljavanje. Tamo su živeli sa drugom jevrejskom porodicom po imenu van Pels, a kasnije i sa jevrejskim stomatologom po imenu Fritc Fefer.

Bez sumnje, Annin dnevnik pokazuje njen kniževni talenat, duhovitost i inteligenciju, ali je takođe u velikoj meri pismo frustrirane i "obične" tinejdžerke koja se bori da živi u zatvorenom prostoru sa ljudima koje često nije volela.

Upravo ovo razlikuje njen dnevnik od ostalih memoara tog vremena, zbog čega ga pamte i vole generacije čitalaca.

Ana je bio njen nadimak, rođena je kao Anelis Meri Frank. Njen otac Oto, bio je nemački biznismen koji je služio u nemačkoj vojsci tokom Prvog svetskog rata. Suočen sa rastućim nacističkim antisemitizmom, Oto je preselio porodicu u Amsterdam u jesen 1933. Tamo je vodio kompaniju koja je prodavala začine i pektin za upotrebu u proizvodnji džema.

Kada je porodica prešla u skrivanje 1942. godine, Otto je predao kontrolu kompanije "Topeka" dvojici svojih holandskih kolega.

Dnevnik u kome je pisala svoje doživljaje bio je poklon za trinaesti rođendan, a Ana je proslavila još sva rođendana tokom perioda skrivanja od nacista.

Nakon što je popunila prvi dnevnik nastavila je da piše u drugim sveskama, a nakon što je objavljen poziv da ljudi ozleđeni nacističkim režimom što bolje dokumentuju svoje svakodnevne živote Ana je preuredila svoje spise i nastavila da piše dnevnik, obraćajući se Kiti, kako je sama nazvala svoj dnevnik.

U Avgustu 1944. su stanovnici skrovišta uhapšeni i prebačeni u koncentracione logore, a Ana je bila u logoru sa majkom i sestrom, gde su bile izložene teškom fizičkom radu.

Ana je ubijena u proleće 1945. godine, samo nekoliko nedelja pre nego što je logor Bergen-Belsen u kome je bila oslobođen.

Od cele porodice, Holokaust je preživeo samo njen otac, koji je i objavio njene dnevnike u jednom delu "Dnevnik Ane Frank" 25. juna 1947. godine. Dnevnike je nakon hapšenja čuvao porodični prijatelj, koji ih je vratio Aninom ocu 1945, da ih sredi i objavi, prema Aninoj želji.

Ova hrabra i talentovana tinejdžerka dotakla je srca mnogih ljudi, a njen dnevnik je objavljen u gotovo 30 miliona kopija i preveden na 70 jezika širom sveta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Morbidno: Aukcija šablona za tetovažu iz Aušvica
Aušvic

Jerusalim

03.11.2021. 12:05

Morbidno: Aukcija šablona za tetovažu iz Aušvica

Planirana aukcija u Jerusalimu na kojoj bi trebalo da se prodaju šabloni za tetovažu iz nacističkog logora smrti Aušvic, izazvala je bes u javnosti i kritike direktora memorijalnog centra holokausta "Jad vašem" Danija Dajana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve