Svet
18.10.2023. 07:05
R.E./Klima 101

Rekordna proizvodnja

Sve više zemalja se oslanja na solarne elektrane

Solarni paneli
Izvor: Shutterstock

Pedeset zemalja širom sveta ostvarilo je rekordnu mesečnu proizvodnju u solarnim elektranama tokom prve polovine 2023. godine, pokazuje novi izveštaj istraživačkog centra Ember.

U Aziji su se među rekorderima našle Kina i Indija.

Kina je tokom juna proizvela 50 teravat-časova struje u solarnim panelima, što je za skoro 10 teravat-časova više nego u istom mesecu prošle godine. Iako je 50 teravat-časova oko 6,4 odsto kineske struje, to bi bilo dovoljno za napajanje manjih zemalja poput Novog Zelanda, Katara i Mađarske električnom energijom tokom cele godine, navode iz Embera.

Indija je novi mesečni rekord postavila mesec ranije, u maju 2023. U solarnim elektranama proizvedeno je 10,8 teravat-časova, 7,3 odsto ukupne električne energije. To je za 2 teravat-časa više u poređenju sa majem 2022.

U Evropskoj uniji, dvadeset četiri od dvadeset sedam članica je, zaključno sa junom, oborilo prethodno postavljene mesečne rekorde na polju proizvodnje struje pomoću sunca, uključujući Austriju, Belgiju, Holandiju i Poljsku.

Mesečni rekordi padali su i u Severenoj i Južnoj Americi: u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku, Brazilu i Čileu.

Sjedinjene Američke Države su u junu generisale 26 „sunčanih” teravat-časova (7 odsto svoje struje) što je skok od četiri teravat-časa u odnosu na godinu ranije. Dok je Čile iz solara tokom januara ove godine dobio 1,7 teravat časova (24 odsto), 0,4 teravat-časa više nego u januaru prošle godine.

Solar i vetar su jedina dva izvora struje koja su znatno povećala svoj udeo u proizvodnji struje na globalnom nivou. U prvih šest meseci godine porasli su na 14,3 odsto sa 12,8 odsto u istom periodu 2022.

Ipak, porast solara se usporio: sa 26 odsto u prvoj polovini prošle godine pao je na 16 odsto, piše Klima 101

Kina je zadržala svoju lidersku poziciju na tom polju obezbeđujući skoro polovinu svetskog porasta (43 odsto), dok su Indija, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pojedinačno odgovorne za oko 12odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ova država oprema svoje škole solarnim panelima
Solarni paneli

Bravo!

05.06.2023. 21:05

Ova država oprema svoje škole solarnim panelima

Zelena struja iz solarnih panela u naredne četiri godine stiže u preko hiljadu belgijskih škola i vrtića u Briselu i regiji Valonija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve