Hronika
08.06.2022. 15:05
Rade Jerinić

Korupcija

Obustavljena istraga protiv tužilaca i sudija, nalog stigao "odozgo"

advokati, sudije, sud
Izvor: Shutterstock

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije pokrenula je 2011. godine obiman predistražni postupak čiji je cilj bio razotkrivanje korupcije i veza predstavnika pravosudnih institucija sa organizovanim kriminalom. Na meti policije našli su se tužioci i sudije, za koje se sumnjalo da rade u korist mafije, ali i advokati koji su bili ključni posrednici tih veza.

Predistražni postupak je, međutim, obustavljen, po nalogu "odozgo“.

Nijedan tužilac ni sudija nisu uhapšeni, ali su se zato advokati našli u centru mafijaških poslova. Zbog tih veza ubijeni su advokati Vladimir Zrelec i Dragoslav Miša Ognjanović.

Advokat Zrelec ubijen je po narudžbi "nezadovoljnog“ klijenta – Slobodana Šaranovića. Advokat Ognjanović, kako se veruje, budući da ubistvo još nije rešeno, zbog bliskog odnosa sa klijentom Lukom Bojovićem.

Kada je u pitanju hapšenje, advokati su bili "zaštićeni“ sve dok se u istrage nije umešao Evropol, čija je akcija na razotkrivanju novih krivičnih dela pljevaljskog narko-bosa Darka Šarića dovela i do hapšenja njegovog branioca – advokata Dejana Lazarevića.

Kakav je "status“ advokata Lazarevića u policiji bilo je jasno još pre više od godinu dana kada je jedan beogradski list objavio celokupan sastav kavačkog klana, sa sve njihovim fotografijama, a za koje je bilo jasno da su dobijene iz policije. Na spisku članova kavačkog klana tada se našao i advokat Dejan Lazarević. Bila je to jasna poruka braniocu. Isto kao i sada, posle hapšenja, kada nijedan od Lazarevićevih kolega nije javno stao u njegovu odbranu.

Lazarević, međutim, nije jedini Šarićev advokat koji se našao iza rešetaka. Pre njega, u ruke policije pali su Andrija Krlović i Radovan Štrbac, novosadski advokati koji do akcije "Balkanski ratnik“ nisu bili poznati široj javnosti. Za njih se čulo tek kada je protiv Šarića pokrenuta istraga zbog pranja para zarađenih od šverca kokaina. Ispostavilo se da su obojica, bar prema sumnjama policije, a i prema optužnicama tužilaštva, bili umešani u pranje Šarićevog novca. A radilo se o milionima evra. Odnosno ukupno 22 miliona evra, koje je Šarić, upravo preko advokata, uložio u kupovinu poljoprivrednih preduzeća, hotela, zemlje...

Prema optužnici, glavnu ulogu u pranju novca odigrao je upravo advokat, Radovan Štrbac. Zadatak ovog bivšeg sudije, a zatim advokata bio je da u Šarićevo ime vodi pregovore o kupovini poljoprivrednih kompanija i zemljišta. Nakon toga, Šarićevim novcem je kupovao te firme, ali je vlasništvo upisivao na sebe – kako se ne bi videlo da narko-bos stoji iza ovih kupovina.

Većinu firmi Štrbac je kupio od Mileta Jerkovića, kontroverznog biznismena koji je kasnije postao ključni svedok tužilaštva protiv Šarićeve grupe. Jerkovićeve firme zapale su u finansijske probleme pa je odlučio da ih proda. Jerković je na sudu ispričao da se tada spojio sa Štrpcem, a ovaj ga upoznao sa Šarićem koji je imao mnogo novca za ulaganje.

Tako je Štrbac za Jerkovićeva poljoprivredna preduzeća "Mladi borac“ iz Sonte i "Jedinstvo“ iz Gajdobre dao više od milion evra u kešu. U jednom od razgovora koji je prisluškivala policija moglo je da se čuje da se Štrbac Jerkoviću žali kako ima problema da izbroji veliku količinu novca koji mu stiže.

"Brojim tuđe pare… Oni su se specijalizirali za po 50 evra… i onda se izj*bem, celo popodne brojim tu sr*nje… pa brojim ja, onda broji Dubravka (Štrpčeva supruga)…“ Sve su to za sud bili dokazi da je Štrbac stvarno bio samo posrednik, iako je on, kada se branio, tvrdio da je novac bio njegov.

Da je u pitanju kokainski novac, kako je pisao KRIK, potvrđuje i razgovor snimljen u novosadskom kafiću "Palermo“, a u kome se čuje da Jerković insistira da mu Štrbac "objasni sistem“, odnosno kako grupa prebacuje keš sa jedne lokacije na drugu.

"Prenose, uzmimo, dnevno 100.000 do 200.000 (evra) najviše. Ta lova je u Beogradu i još nekoliko lokacija, a ovde (Novi Sad) ne drže ništa, ali ovde dolaze i donose lovu. I danas će doneti 150.000, sutra će doneti 200.000, preksutra… Znači, ako padnu, boli ih ku*ac za 150.000“, objasnio je Štrbac.
 

Novac je, piše u optužnici, često prenosio Stevica Kostić, Šarićev baštovan. On je iz Šarićeve kuće u Sremskoj Kamenici preuzimao pozamašne sume prljavog novca, najčešće u novčanicama od po 20 i 50 evra, i nosio ga Štrpcu u Novi Sad.

Štrbac je osuđen na sedam godina zatvora, a njegova supruga oslobođena, ali je presuda još uvek nepravosnažna, budući da se čeka presuda Apelacionog suda u Beogradu, povodom žalbi na presudu iz jula 2020. godine.

U ovoj grupi nalazio se i advokat Andrija Krlović, ali je njemu zbog bolesti razdvojen postupak. U februaru 2021. godine on je nepravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora jer je za Šarića oprao više od milion evra zarađenih prodajom droge. Krlović je osuđen jednoglasno, a sudije su smatrale da su dokazane tvrdnje tužilaštva da je Krlović tokom 2008. i 2009. godine prljavi novac Šarićeve grupe ulagao u kupovinu i zakup nekretnina i zemljišta, firmi i poljoprivrednih dobara, a sve kako bi prikrio da novac potiče od šverca kokaina.

U razgovorima koje je policija presrela tokom leta 2009. godine čuje se da se Šarić sa Krlovićem konsultuje oko poslovanja svojih preduzeća, kao i da je Krlović bio uključen u rad kompanije "Mitrosrem“, firme čijim je preuzimanjem Šarić oprao deo novca zarađenog švercom droge.

I Štrbac i Krlović pravosnažne presude čekaju na slobodi. Podizanje optužnice iza rešetaka za sada čeka Šarićev advokat Dejan Lazarević. Lazarević je javnosti postao poznat kao branilac Dejana Stojanovića Keke, starog i dobrog znanca srpske policije i pravosuđa, ali je u žižu javnosti dospeo tek kada se uključio u odbranu Darka Šarića i to upravo u predmetu koji se protiv njega vodi zbog pranja para.

U međuvremenu, advokat Lazarević postao je i branilac Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, optuženih za niz ubistava, otmice, drogu i oružje. Neposredno pre hapšenja, Lazarević je u medijima optuživan da je u zatvor uneo mobilni telefon, koji je nađen u pritvorskoj ćeliji Marka Miljkovića, ali je Lazarević to demantovao.

Ispostavilo se, bar prema krivičnoj prijavi koja je usledila, da je Lazarević u kriminalne poslove svog klijenta – Darka Šarića bio umešan više nego što je iko mogao i da pretpostavi. Šarić je, prema prijavi, osumnjičen da je iz pritvora organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike sprovodila kriminalni plan dogovaranja kupovine kokaina, transport droge do Evrope radi dalje prodaje, a sve s ciljem sticanja finansijske koristi, kao i da je organizovao i naložio ubistva svog saradnika Milana Milovca.

Dokazi protiv Šarića prikupljeni su razotkrivanjem aplikacije "Skaj“ sa mobilnog telefona, koji je koristio u ćeliji i to u period od početka 2020. godine, kada je i "skinuta“ aplikacija "Skaj“.

Uloga advokata Lazarevića u ovom slučaju bila je mnogo kompleksnija od uloga koju su ranije imali Šarićevi advokati – Štrbac i Krlović. Ključna uloga Lazarevića, prema krivičnoj prijavi, bila je diskreditacija ključnog svedoka tužilaštva – Nebojše Joksovića. Uloga advokata Lazarevića u tom delu premašila je sva pravila advokature.

On je, naime, kako je saopštilo tužilaštvo, u neposrednom kontaktu sa Šarićem, ali i preko aplikacije "Skaj“, sa osumnjičenim Šarićem dogovarao postavljanje eksplozivne naprave na vozilo valjevskog biznismena Gorana Nikolaševića, inače svedoka odbrane u postupku protiv Šarića, a zatim organizovao da Goran Nikolašević posredstvom sredstava javnog informisanja za ovo krivično delo optuži Nebojšu Joksovića.

Cilj je, kako se navodi, bio da se protiv Joksovića pokrene krivični postupak i da se na taj način diskredituje kao svedok saradnik. Takođe, Lazarević se, kako tvrdi tužilaštvo, "potrudio” i da stvori veze u policiji da bi dobijao podatke o tome kako napreduju "istrage” protiv Joksovića, ali i da li i kakve podatke policija ima protiv Šarićevog klana. Veza za to bio mu je policajac – Duško Mirković.

"Osumnjičeni Lazarević se po nalogu Šarića sastajao sa policijskim službenikom osumnjičenim Duškom Mirkovićem kako bi dobijao poverljive podatke o operativnim obradama protiv pripadnika ove organizovane kriminalne grupe i podatke o postupanju policijskih službenika povodom krivičnih prijava podnetih protiv Joksovića. Te podatke je prenosio osumnjičenom Šariću, a za dobijene informacije je osumnjičenom Mirkoviću davao novčane poklone“, navelo je tužilaštvo.

Tužilaštvo u roku od šest meseci posle hapšenja ima rok da protiv osumnjičenog podnese krivične prijave.

 

Lazarevića brani sestra – advokat
 
Uhapšenog advokata Dejana Lazarevića brani njegova rođena sestra Olivera Đorđević, takođe advokat. Ona se za sada nije oglašavala u medijima.
Takođe, Olivera Đorđević nije poznata po nekim ozbiljnijim slučajevima na sudu, osim što je branila pripadnika zemunskog klana Ninoslava Konstantinovića.

 

Branio i "škaljarca“
 
Advokat Dejan Lazarević zastupao je i Radoja Zvicera, vođu kavačkog klana, ali je interesantno da je bio angažovan i u slučaju u vezi sa ubistvom Blaža Đurovića na Dušanovcu, a za koje su optuženi Nemanja Ivanov i Darko Vesković Prika, koji se dovode u vezu sa škaljarskom ekipom.
Lazarević je u ovom slučaju bio branilac optuženog Ivanova. Slučaj ubistva Đurovića poznat je kao jedini u kome je vođena istraga protiv Filipa Koraća, glavnog saradnika Luke Bojovića. Istraga protiv Koraća u ovom slučaju je, međutim, obustavljena zbog nedostatka dokaza.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Dobar dan, za mnom je raspisana poternica"
Sud, lisice

Filip Korać

07.05.2022. 08:10

"Dobar dan, za mnom je raspisana poternica"

"Dobar dan, ja sam Filip Korać, za mnom je raspisana poternica i došao sam da se javim“, navodno je, tvrde hrvatski mediji, rekao najbliži saradnik Luke Bojovića kada se 24. aprila pojavio na prijavnici zatvora u zagrebačkom Remetinecu.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve